„Valami új és valami régi”


49 évvel ezelőtt kezdődött a Pécsváradi Leányvásár legújabb kori története…

 

„A Leányvásár új dimenziókba lépett” mondta egy Baranya megyei szakmai napon egy kolléga.

És valóban: új logó, teljes körű, profi marketing tevékenység, egységes arculat, a legmodernebb színpad és technika, sztár fellépők. A rendezvény megújítására az eddigi költségvetés öt-hatszorosa állt rendelkezésre. Zádori János polgármester és néhány helyi vállalkozó időt, energiát nem sajnálva dolgozott új ötleteken és szponzorok keresésén.

Már a rendezvény szellemiségét hűen tükröző és csodaszép logó is nagy előrelépés volt. A – szinte az egész országban – kihelyezett óriásplakátok, a több tízezres példányban elkészült szórólapok, a rendezvény saját honlapja, rádiós és tévés megjelenések már jelezték, hogy jelentős változások történnek. Akik ezeket az előjeleket nem érzékelték, azok is felfigyeltek a vásár egységes képét adó faházak és a VIP sátor építésére, a Szentháromság tér tágas kialakítására vagy a művelődési központ előtti téren a színpad felállítására.

A meghirdetett programokon, a bál kivételével, ingyenesen lehetett részt venni, talán ezért is, rengetegen jöttek, nemcsak helybeliek és ismerőseik, rokonok és elszármazottak, hanem sok ismeretlen arcot is látni lehetett. Sokak örültek az új programkínálatnak, örömmel fogadták a változásokat, voltak, akik eddig sem érdeklődtek, és most sem kaptak kedvet és akadtak olyanok is, akik a rendezvény saját „rokoni –baráti találkozós” arcát féltik vagy épp a népművészeti hagyomány gyengülése miatt aggódnak.

A Pécsváradi Leányvásár félévszázados története egyrészt többszáz évre visszanyúló helyi hagyományon alapul, másrészt a folyamatos megújuláson. A helyiek egész évben készülnek arra, hogy a gesztenyeszüret után, a lukácsi vásár alkalmával látják vendégül rokonaikat, ugyanakkor a rendezvény lehetőséget teremt a település és környéke kultúrája bemutatására, de más vidékek, új műfajok megismertetésre is. Dr. Andrásfalvy Bertalan szavaival „szerelemkötő alkalom volt”, azaz elsősorban a fiatalok a „főszereplők”, a rendezvény azonban minden korosztálynak nyújt valamit a legkisebbektől a legidősebbekig, s ez csak a hagyomány tiszteletben tartása melletti újításokkal érhető el.

 

                Bognár Gyöngyvér