Töttös Sándor életműkiállítás nyílt a Pécsváradi Emlékházban


A Töttös Sándor Zengővárkony Kultúrájáért Alapítvány és a Kárpáti Érték Közösség Alapítvány együttműködésének köszönhetően nyílt új kiállítás a Pécsváradi Emlékházban.

Töttös Sándor a Népművészet Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja, Muharay Elemér éltműdíjas, Zengővárkony díszpolgára és számos más díj tulajdonosa a helyi kulturális élet meghatározó alakja emlékére nyílt kiállítás a Pécsváradi Leányvásár első napján. A megnyitón Farkas Béla tárogatón adta elő Töttös Sándor kedvenc nótáját, Mohácsi István, az alapítvány vezetőjének ünnepi beszéde után pedig  Réfi Csilla és tanítványai énekeltek a közönségnek mindenki által jól ismert helyi dallamokat. A rendezvényen közreműködött a Zengő-Várad Rezesbanda. Nagy örömünkre velünk volt Töttös Sándor felesége, Töttös Sándorné Hevesi Éva is.

A kiállítást szeretettel ajánljuk minden környékbeli és távolabbról érkező Leányvásár látogatónak is, de aki az ünnepi hétvégén nem tudja megnézni, egészen december 31-ig megteheti még.

„Az édesanyámtól tanultam meg még gyermekkoromban szőni. A TSZ megalakulása után melléküzemágként szövőműhely is működött a faluban. Előbb a decsi szövetkezetbe dolgoztak be, majd önállóak lettek. Abban az időben 8-10 asszony is szőtt, 2 asszony az asztalterítők szegését végezte. Hosszú éveken keresztül nem foglalkoztam a szövéssel, majd 1978-ban kezdtem el külön biztatásra, amikor Pécsváradra kerültem művészeti előadónak. A mindennapi munkából a szövés jelentette számomra a kikapcsolódást. Nemcsak az édesanyám mintáit szőttem, hanem azokat is, amelyeket közben sikerült a falu idősebb asszonyaitól felgyűjtenem. Zengővárkonyban összesen 172 mintát találtam. A szövés mellett varrással is foglalkoztam. A pécsváradi tánccsoport művészeti vezetőjeként nemcsak a koreográfiára figyeltem, hanem megvarrtam a fellépésekhez szükséges ruhákat is.”