A népdaléneklési verseny sem marad el


A Pécsváradi Leányvásár egy többszáz éves hagyomány, mely kiemelkedő jelentőségű a környék lakóinak életében. Ehhez kapcsolódik immár ötödik éve a Baranya megyei népdaléneklési verseny, Pécsvárad Város Önkormányzata szervezésében. A 2020-as év azonban különleges hozzáállást követel mindannyiunktól, így a Pécsváradi Leányvásár is módosított formában kerül megrendezésre. A jelenlegi szabályozás adta lehetőségeket számba véve és a felelősségteljes magatartást szem előtt tartva kizárólag kézműves kirakodóvásárként kerül megrendezésre, október 17-18-án, mindkét napon 9-18 óra között. A népzenei és néptánc produkciók, az esti koncertek és bál egyaránt elmaradnak. Van azonban két olyan programelem, amelyeknek folytonosságát az internet segítségével meg tudjuk őrizni, ezek a Leányvásár Szépe választás, és a Népdaléneklési Verseny. Utóbbinak részletes kiírását lentebb olvashatják. Kérjük legyenek partnereink az idei, különleges verseny megszervezésében!

Szeretettel várjuk a megye iskoláiból, azon alsó- és felső tagozatos diákok jelentkezését, akik ének-zenei tevékenységükben kiemelkedően teljesítenek. Kérjük a szakpedagógusokat, javasoljanak gyermekeket, segítsék felkészülésüket, tegyék lehetővé, hogy a legjobb hangú tanulóik eljussanak erre a színvonalas megmérettetésre.

Az idei évben a versenyen saját készítésű videóval lehet részt venni. Kérjük, hogy két külön videóval nevezzenek, egyiken a kötelező, másikon a választott népdalt várjuk. A videók elvárt minősége 480p, kérjük ügyeljenek a háttérzajok minimálisra csökkentésére, és lehetőség szerint állványra állítva/letámasztva tartsák a kamerát/telefont felvételkor. Reméljük ez egyben segítséget tud jelenteni a résztvevőknek, hiszen hazai pályán készült,  legjobban sikerült anyaggal tudnak nevezni! A videókat óriásfájl küldővel, vagy videómegosztó segítségével is küldhetik, a következő e-mail címre: andrics.aliz@gmail.com

A jelentkezésben szerepeljen:

Iskola neve, diák neve, osztálya, kötelező és választott dala

Jelentkezési határidő: 2020. október 15. csütörtök éjfélig.

Eredményhirdetés: 2020. október 16-án 18 órakor a Pécsváradi Leányvásár Facebook oldalán és honlapján. A helyezést elért videókat közzétesszük az említett internetes felületeinken.

Iskolánként: max. 5 alsós és 5 felsős diák     

A versenyre két dallal kell készülniük a gyermekeknek:

1 kötelező és 1 szabadon választott (a mellékelt listából)

Kötelező dalok:

1 – 4. osztályosoknak: Villás farkú fecske…

5 – 8. osztályosoknak: Vadkörtefa fehéret virágzik…

Az értékes nyeremények mellett, a legjobbaknak lehetőségük nyílik bemutatni népdaltudásukat és csengő hangjukat, a nagyközönségnek is, kihasználva a szabadtér adta lehetőségeket.

Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy a helyi és környékbeli gyermekek, a kötelező tananyagon kívül, megismerjék közvetlen környezetük kultúráját, néphagyományait, dalait. Azért gyűjtöttük össze a környékbeli népdalok egy kis szeletét, szabadon választható dalok listájaként, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet, a lassan már „kikopóban” lévő helyi értékek fontosságára.

 

Szabadon választható dalok listája:
(melyekről hanganyagot is küldünk)

Alma a fa alatt…
Arra alá vörösödik az ég alja…
Árva csalán csípte meg a kezemet…
A várkonyi templom tornyán…
Barna legény hová hajtod az ökröt…
Barna legény mén a kútra itatni…
Búza, búza, búza, de szép tavasz búza…
Én már elmegyek…
Ezt a barna kislányt nem igaz anya szülte…
Este, este, de szerelmes kedd este…
Falu kútja, de tele van levéllel…
Kék ibolya búra hajtja a fejét…
Két nyárfa közt…
Láttam mikor leszállott a páva…
Learattuk, learattuk tiszta búza kalászát…
Megérött a feketegesztenye…
Megismerni a darut a tolláról…
Megmértem a mi utcánkat…
Megüzentem a szeretőm anyjának…
Nincsen széle a selyöm keszkenőmnek…
Rozmaringnak csak az a szokása…
Sárga a csikóm, sárga a nyereg rajta…
Sárgul már a fügefa levele…
Sárzik, porzik a várkonyi utca…
Sej, piros búzát…
Slingölt, bodrolt a szoknyám…
Szagos a rozmaring…
Vadkörtefa fehéret virágzik…
Villás farkú fecske…
Zengő felett vékony felhő nagyra jár…

Kérjük a kedves pedagógusokat, tegyék lehetővé tanítványaik számara, a teljes hanganyag meghallgatását! Bízunk benne, hogy felkeltettük érdeklődésüket, és segítségünkre lesznek a kitűzött célunk megvalósításában.

További részletekről, szervezési -, lebonyolítási információkról következő levelünkben tájékoztatjuk önöket! Amennyiben bármi kérésük, kérdésük lenne a versennyel kapcsolatban, készséggel állunk rendelkezésükre, a már fent említett e-mail címen!
JÓ MUNKÁT ÉS EREDMÉNYES FELKÉSZÜLÉST KÍVÁNUNK!

A jelentkezők hozzájárulnak, hogy az elkészült videókat a rendező, a Pécsváradi Leányvásár és egyéb

pécsváradi események népszerűsítésének céljára szabadon és térítésmentesen felhasználhatja.